Suplimente alimentare

Vitamina D în corpul sportivului

Vitamina D joacă un rol foarte important în organismul uman, chiar dacă nu există multă activitate fizică. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că rolul său este acum mai cunoscut decât acum câțiva ani, așa că merită să fim atenți la cât de mult impact are vitamina D asupra organismului uman în cazul unei activități fizice ridicate. Până de curând, a fost asociat doar cu așa-numitul managementul calciului-fosfat, dar în prezent proprietățile și efectele sale merg mult dincolo de această problemă. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă asupra vitaminei D și să aflați mai multe despre ea.

Care sunt beneficiile vitaminei D pentru sportivi?

Structura structurală a vitaminei D seamănă de fapt cu un hormon steroid, nu cu vitamina C, așa cum se credea anterior. Este prezent în diverse produse alimentare, dar în cantități mici, iar marea majoritate (aprox. 90%) a organismului uman obține vitamina D ca urmare a sintezei pielii, ceea ce este posibil sub influența razelor solare (UVB).

Cu toate acestea, este foarte important ca acestea să cadă în unghiul corect pe cât mai mult posibil din suprafața corpului. Aceasta înseamnă că deficiențele de vitamina D apar adesea în rândul persoanelor care trăiesc, de exemplu, în Europa Centrală, în special toamna și iarna. Prin urmare, suplimentarea cu vitamina D în această regiune este pur și simplu necesară. Acest lucru este susținut și de beneficiile pe care le aduce vitamina D, în special sportivilor, despre ce vorbim?

  • Accelerează sinteza proteinelor în mușchi,
  • Inhiba producerea de proteine ​​anti-anabolice,
  • Crește producția de testosteron (cu cât este mai multă vitamina D, cu atât concentrația de testosteron este mai mare),
  • Îmbunătățește starea sistemului osos,
  • Stimulează producția de proteine ​​responsabile de transportul fosforului și calciului către mușchi,
  • Participă la producția de proteine ​​responsabile de forța musculară.

Aceasta arată cât de importantă este vitamina D, mai ales în dieta sportivilor. Datorită locației geografice și posibilităților limitate de furnizare a vitaminei D prin alimente, este necesară suplimentarea adecvată. Merită să cumpărați suplimente alimentare și nutrienți dintr-o sursă dovedită de dragul sănătății dumneavoastră.

Cum să obțineți vitamina D din alimente?

Chiar dacă este dificil să oferiți cantități adecvate de vitamina D numai prin dietă, merită să știți ce produse ar trebui să consumați în acest scop. De asemenea, sunt bogate în alți nutrienți valoroși, care se vor dovedi utile nu doar toamna și iarna, ci și dacă sunteți activ fizic.

Prin urmare, merită să consumați cantități adecvate de pește, cum ar fi heringul sau macroul. Uleiul de ficat de cod și ficatul, în special carnea de vițel și porc, sunt, de asemenea, surse bogate de vitamina D. Interesant este că ciupercile conțin și vitamina D, precum și ouă și unt. Cu toate acestea, merită să ne amintim că cantitățile de vitamina D din aceste produse nu sunt suficiente pentru a atinge doza zilnică recomandată a acestui nutrient, așa că suplimentarea este totuși recomandată.

S-ar putea să-ți placă și...