Ficatul este unul dintre cele mai importante organe interne ale corpului uman. Joacă roluri foarte importante și diverse, dar cel mai important este filtrarea sângelui și curățarea acestuia de substanțele toxice care sunt produse în organism și livrate acestuia. Cu toate acestea, ficatul este, de asemenea, responsabil pentru, printre altele: pentru metabolismul diverselor substanțe, de la carbohidrați, prin proteine, până la lipide.
Acest lucru face ca ficatul să merite îngrijirea corespunzătoare, mai ales că are abilități regenerative. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie și de anumite condiții favorabile. Prin urmare, nu ar trebui să fie surprinzător că un număr foarte mare de, printre altele, suplimente alimentare care sunt concepute pentru a avea grijă în mod corespunzător de acest organ important. Dar funcționează? Merită să le folosiți? Merită să aruncați o privire.
Cum să ai grijă de ficatul tău?
Ca în multe cazuri, starea corpului uman nu este întotdeauna determinată doar de obiceiurile alimentare. Deși sunt foarte importante, puteți face și o serie de alte activități pentru a vă îmbunătăți starea ficatului. În primul rând, ar trebui să ai grijă de:
- Fara alcool – in cantitati excesive, desigur. În funcție de problemele tale hepatice, limitarea acesteia poate fi suficientă, deși eliminarea completă din alimentație nu va strica.
- Greutatea corporală – afectează și starea ficatului. Merită să aveți grijă de greutatea corporală corectă, ceea ce, desigur, implică o dietă echilibrată și activitate fizică.
- De asemenea, utilizarea medicamentelor nu este prietenoasă cu ficatul, care trebuie să se ocupe de toate substanțele introduse în organism. De aceea este atât de important să folosiți medicamente numai atunci când este absolut necesar.
Desigur, merită să efectuați așa-numitul preventiv teste hepatice, care ne permit să stabilim în ce stare se află de fapt ficatul nostru. Apoi, dacă rezultatele sunt ridicate, merită întotdeauna să consultați un specialist care vă va sfătui pașii corespunzători. Adesea, doar o suplimentare scurtă poate ajuta.
Dieta ficatului – obiceiuri alimentare pentru sănătatea ficatului
Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor hepatice sunt obiceiurile alimentare proaste. În plus, dacă testele hepatice sunt crescute sau problemele cu acest organ sunt diagnosticate într-un alt mod, de obicei se recomandă trecerea la așa-numita dieta ficatului. Cum se manifestă? Mai presus de toate:
- Mâncăruri ușor digerabile – cu cât mai puține grăsimi. Acest lucru va asigura că ficatul este utilizat cât mai puțin posibil.
- Principiul „mai puțin, mai des” se aplică meselor pe tot parcursul zilei. Este mai bine să mâncați mai multe mese mai mici și ușoare (de exemplu, 5 mese).
- Limitarea fibrelor – deși este recomandată în majoritatea dietelor, este mai bine să o evitați în cazul regenerării ficatului. Consumul acestuia poate agrava simptomele bolii hepatice, chiar dacă înainte abia erau vizibile.
De asemenea, merită să ne amintim de îndepărtarea clasică de alcool, infuzii puternice, cafea și ceai etc. Produsele alimentare recomandate în timpul dietei hepatice includ în primul rând carnea slabă și peștele, pâinea ușoară, albușurile, roșiile, salata verde, spanacul, sparanghelul, merele. , piersici, portocale etc.
Ar trebui să alegeți produse care nu provoacă flatulență. Cu toate acestea, uneori pot exista situații în care luarea tuturor pașilor nu va fi suficientă. Apoi, merită să folosiți un preparat adecvat care va ajuta ficatul să se regenereze.