Maltodextrina este un nume care poate fi găsit în multe locuri diferite, în special pe produsele alimentare. Mai mult, se găsește și în suplimentele alimentare și suplimentele de antrenament, inclusiv suplimentele proteice. De ce este atât de comun și care sunt proprietățile sale? De ce este folosit atât de larg și este dăunător organismului nostru? Unele dintre răspunsuri pot fi date imediat… Dacă ar fi periculos sau dăunător pentru organism, nu ar fi atât de utilizat în atâtea produse diferite, inclusiv în produsele de sănătate.

Deci, ce face maltodextrina? Este o substanță responsabilă în primul rând de conservarea produselor alimentare. Datorită acestora, produsele individuale pot fi păstrate mai mult timp și pur și simplu nu se strica. Maltodextrina are, de asemenea, un efect de umplere și de îngroșare asupra produselor alimentare individuale. Mai mult, este o polizaharidă și se obține prin hidroliza amidonului gelatinizat. Ce mai merită să înveți despre ea?

Maltodextrină – ce este mai exact?

Merită să prezentați mai bine maltodextrina în sine, deoarece descrierea puțin mai chimică de mai sus poate să nu spună prea multe despre aceasta. Ca polizaharidă („polizaharidă”), constă în principal din glucoză. Pentru obtinerea maltodextrinei se gelatinizeaza amidonul si apoi, sub influenta apei si uscarii substantei obtinute, se obtine o pulbere alba, care este maltodextrina. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că este prezent în nutrienți și suplimente alimentare, care pot fi și sub formă de pulbere. Maltodextrina este prezentă în numeroase preparate, inclusiv în cele proteice.

Amidonurile menționate pot fi cartofi, porumb, ovăz sau orez. Este de remarcat faptul că este complet solubil în apă. Este sigur? În general, este de acord că da. Nu a fost detectat niciun impact negativ al consumului de maltodextrine asupra corpului uman. Cu toate acestea, merită să ne amintim că mâncăm din ce în ce mai des alimente procesate, ceea ce înseamnă că poate conține din ce în ce mai multă maltodextrină.

Cu toate acestea, consumul mare de polizaharide poate duce la numeroase afecțiuni și, din acest motiv, merită să urmați reguli adecvate pentru consumul de maltodextrine în alimentația dumneavoastră. Totuși, dacă nu îl consumi la fiecare masă, nu ar trebui să-ți facă rău în niciun fel, deși cel mai bine este să obții un diagnostic adecvat de la un medic.

Maltodextrina din suplimentele proteice are vreun efect?

Deși principalul motiv pentru utilizarea maltodextrinei în nutrienți și suplimente alimentare este conservarea acestora și asigurarea faptului că acestea sunt potrivite pentru utilizare pentru o perioadă lungă de timp – poate avea și un efect pozitiv asupra organismului în ceea ce privește antrenamentul. Deși cantitățile sale sunt urme în diferite tipuri de suplimente, poate fi benefică într-un anumit sens, mai ales în suplimentele înainte de antrenament. Totul pentru simplul fapt că este zahăr. Datorită acestui lucru, vă puteți crește capacitățile de antrenament și, astfel, puteți îmbunătăți procesul de construire a masei musculare.

Această acțiune va fi deosebit de importantă pentru persoanele care au probleme cu creșterea în greutate în general. Cu toate acestea, merită să ne amintim că maltodextrina este, de asemenea, un aditiv în multe alte substanțe nutritive de antrenament și suplimente alimentare, care în situația dumneavoastră specifică se pot dovedi a fi mai eficiente decât suplimentele proteice.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *