Fierul este unul dintre microelementele cheie din corpul uman. Prezența sa în dietă este foarte importantă și, cel mai important, ar trebui să fie suficientă pentru a garanta cererea pentru acest element chimic. Cu toate acestea, are nevoie de condiții adecvate pentru ca organismul să-l absoarbă, iar situația este îngreunată de faptul că se găsește în cantități mici în alimente.
Deși necesarul zilnic de fier este, de asemenea, relativ mic, deficiența de fier poate apărea deseori, ceea ce poate avea consecințe foarte grave asupra sănătății organismului. Prin urmare, merită să știți de ce este responsabil fierul și cum să faceți față posibilei sale deficiențe.
Rolul fierului în corpul uman
Fierul este responsabil pentru multe procese importante din corpul uman. Este componenta de bază a hemoglobinei, o proteină găsită în celulele roșii din sânge, care este responsabilă, printre altele, de: pentru transportul oxigenului din plămâni către alte celule din corpul uman. Mai mult, fierul participă și la formarea ADN-ului, la sinteza neurotransmițătorilor din creier, precum și la procesele legate de stocarea energiei și utilizarea acesteia de către celule, printre altele, în muşchi.
Mai mult decat atat, fierul este important si din punct de vedere al sistemului imunitar, este responsabil de temperatura corespunzatoare a corpului si sustine functionarea creierului. Cantitățile sale cele mai mari (în afară de hemoglobina din sânge) se găsesc în ficat, splină și măduva osoasă. Acest lucru vă permite, de asemenea, să observați unde ar trebui să căutați surse bogate de fier în alimente (de exemplu, ficatul de animale este o sursă foarte bună).
Acest lucru arată cât de important este fierul în corpul uman. Cu toate acestea, în multe cazuri, deficiența acestuia apare în continuare (mai ales cu o dietă prost echilibrată). Aceasta înseamnă că există multe suplimente alimentare bogate în fier, care sunt destinate, printre altele, să: protejează organismul împotriva unor niveluri prea scăzute ale acestui element din sânge.
Care sunt efectele deficitului de fier?
Merită menționate cele mai populare efecte ale deficitului de fier pentru a arăta cât de important este acest element, precum și consecințele periculoase care rezultă dintr-o alimentație neechilibrată pentru fier. Puteți întâlni cel mai adesea, printre altele:
- Anemia – acesta este unul dintre cele mai grave, dar cele mai populare efecte ale deficitului de fier. Anemia adâncită poate duce la consecințe și mai grave asupra sănătății organismului. Acesta este rezultatul unei scăderi semnificative a hemoglobinei din sânge și, prin urmare, există și o afectare a transportului de oxigen către alte celule ale corpului etc.
- Paloare, slăbiciune – slăbiciune generală a corpului ca urmare a deficienței de fier, se poate manifesta în diferite moduri. Pielea palidă este, de asemenea, rezultatul unei cantități reduse de hemoglobină, care este responsabilă de culoarea nu numai a pielii, ci și a sângelui. Acest lucru va duce la reducerea imunității, susceptibilitatea la diferite tipuri de infecții etc.
- Adeseori apar așa-zis rănile – cel mai adesea în colțurile gurii, sunt un simptom deranjant care rezultă și din imunitatea redusă și un organism slăbit.
Deficitul de fier poate duce, de asemenea, la fragilitatea excesivă și căderea părului etc. Toate acestea înseamnă că ar trebui să acordați o atenție deosebită nivelului corespunzător al acestui element în sânge. Suplimentele alimentare pot fi de ajutor în acest sens, deoarece pot ajuta la compensarea deficiențelor de fier din organism.