Glutamina este unul dintre aminoacizii proteici care are un impact uriaș asupra construcției țesutului muscular. De asemenea, este de remarcat faptul că este clasificat ca aminoacizi endogeni, adică cei sintetizați de corpul uman. Cu toate acestea, doar aproximativ 70% din necesarul de glutamină al organismului este satisfăcut, iar partea rămasă trebuie obținută printr-o dietă echilibrată.
În organism, glutamina este produsă ca urmare a transformării acidului glutamic. Datorită importanței mari în construirea masei musculare, este disponibil în numeroase forme ca supliment alimentar, popular în special în rândul persoanelor active fizic. Prin urmare, merită să aflați mai multe despre acesta și să aruncați o privire mai atentă asupra dozei sale pentru a determina dacă suplimentarea sa va fi fructuoasă într-o anumită situație.
Ce forme de glutamină există?
Glutamina poate veni în 3 forme diferite, care au un singur scop, dar vor diferi la alte niveluri, cum ar fi absorbția sau cantitatea necesară pentru a atinge scopul respectiv. Deci, ce forme de glutamină pot fi distinse?
- L-glutamină – aceasta este așa-numita o formă liberă de glutamină care este produsă sintetic. Se caracterizează printr-un metabolism rapid, care rezultă din utilizarea rapidă a glutaminei de către bacteriile intestinale. Ceea ce înseamnă că are un efect pozitiv și asupra proceselor digestive ale organismului.
- Peptida glutaminică – este produsă prin transformarea glutenului de grâu, deci nu poate fi folosită de persoanele alergice la această substanță. Se caracterizează printr-un proces de absorbție relativ lent de către organism, ceea ce face ca efectele glutaminei să dureze mai mult decât în cazul altor forme.
- N-acetil-L-glutamină (NAG) – această formă de glutamină este produsă prin combinarea acesteia cu acid acetic. Acest lucru a dus la o absorbție mult mai mare a glutaminei în celulele musculare. Aceasta înseamnă că, teoretic, o doză mai mică de aminoacid în această formă va oferi efecte comparabile.
Prin urmare, se poate observa că, în funcție de forma de glutamină se ia decizia, aceasta va afecta și doza acesteia, care ar trebui determinată numai după selectarea unui supliment alimentar specific.
Doza de glutamină – ce merită să știți?
De la bun început, este de remarcat faptul că în cazul glutaminei (la fel ca orice alt nutrient), cel mai bine dozajul acesteia este consultat cu un medic sau un dietetician. Acest lucru asigură cea mai mare certitudine că doza de glutamină se va potrivi perfect cu planul de antrenament și alimentație, cu situația specifică în ceea ce privește greutatea, înălțimea, precum și eventualele boli sau boli cronice. Acesta este cel mai sigur mod de a începe orice tip de suplimentare.
Cu toate acestea, puteți oferi cel mai universal mod de a lua glutamina în doza adecvată. Se presupune că puteți lua aproximativ 1,25 g la 10 kg de greutate corporală pe zi. Desigur, nu trebuie să luați întreaga porție (uneori destul de mare) de glutamina la un moment dat, dar o puteți furniza sub formă, de exemplu, de suplimente înainte de antrenament.
Mai mult, fiecare supliment alimentar si supliment alimentar are si recomandarile producatorului, care sunt de obicei scrise pe ambalaj sau pe prospect. În acest caz, acestea ar trebui urmate și de dragul sănătății dumneavoastră.