Vederea este unul dintre simțurile care este foarte important. În plus, ochii sunt un organ foarte complex care necesită compuși și substanțe adecvate pentru a funcționa corect. Este suficient să spunem că, de exemplu, un nivel prea scăzut de vitamina A provoacă așa-numita „orbire nocturnă”, care se manifestă prin probleme de vedere după întuneric. Aceasta este însă una dintre problemele de vedere care poate fi eliminată într-un mod destul de „simplu”.

Deteriorarea vederii este adesea o problemă complexă, mult mai gravă. Situația este paradoxal agravată de progresul civilizației. Starea în fața unui computer pentru o lungă perioadă de timp și utilizarea ecranelor omniprezente face ca ochii să obosească mult mai repede. Pot apărea diverse degenerări sau chiar leziuni ale retinei. Din acest motiv, este foarte important să se asigure organului vederii nutrienți corespunzători, astfel încât să aibă „combustibil” pentru condiții externe ostile.

Cum se manifestă problemele de vedere?

La început, merită să aruncăm o privire la ceea ce poate fi un semnal al unei deficiențe a unuia dintre nutrienții importanți pentru ochi. Acesta va fi un semn clar pentru a începe o suplimentare adecvată, astfel încât simptomele să nu progreseze și, dacă este posibil, să le elimine. Cu toate acestea, merită să ne amintim că, în cazul oricărui tip de boală, este întotdeauna cel mai sigur să mergeți la un medic pentru a comanda și a efectua testele adecvate. Această metodă de procedură este cea mai sigură, mai ales pentru sănătatea corpului uman.

Cel mai adesea, simptomele unor probleme iminente de vedere mai grave rezultă dintr-o deficiență a uneia dintre vitaminele și/sau mineralele importante. Orbirea nocturnă deja menționată rezultă dintr-o cantitate insuficientă de vitamina A din organism. Dar ce mai merită să știi?

  • Vitamina D – prea puțină din această vitamină poate duce la dezvoltarea glaucomului. În plus, poate duce adesea la conjunctivită, degenerescență maculară, suprafața ochiului uscat etc.
  • Vitamina C – în cazuri extreme, deficiența de vitamina C duce la sângerare internă, care poate apărea și în interiorul ochiului, dăunând grav vederii.
  • Vitamine B – multe vitamine B afectează sistemul nervos. Din acest motiv, deficientele lor pot duce la tulburari de vedere etc.

De asemenea, merită să aveți grijă de cantități adecvate de acizi omega-3 din dietă, precum și de luteină, care are un efect benefic asupra protecției ochilor, printre altele. împotriva radicalilor liberi.

Cum să ai grijă de vedere prin dietă?

Suplimentarea ar trebui să fie întotdeauna precedată de o încercare de a oferi valori nutriționale adecvate prin alimente. Deci, ce produse merită să mănânci pentru a avea grijă de ochii tăi?

  • Luteina și zeaxantina – se găsesc în salată verde, kale, spanac etc.
  • Beta-caroten – se găsește în morcovi, porumb, roșii, dovleac etc.
  • Acizi grași Omega-3 – pește gras, ouă, ulei de măsline etc.
  • Vitamine din grupa ADEK – in diverse produse, de la oua, prin grasimi sanatoase, la diverse legume si fructe. Merită să ne amintim că cea mai bogată sursă de vitamina D este sinteza pielii (necesită lumina solară).

Desigur, nu este întotdeauna posibilă furnizarea tuturor valorilor nutriționale importante prin alimente. Uneori, când deficiențele sunt prea mari, este cu siguranță mai sigur pentru sănătatea ta să folosești suplimente valoroase.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *