Fierul este un mineral foarte important în corpul uman, îndeplinind multe funcții importante. Deși necesarul său zilnic este relativ nu foarte mare, fierul nu trebuie subestimat și merită să aveți grijă de nivelul său corespunzător în sânge. Acest lucru se datorează faptului că deficiențele sale pot apărea chiar și atunci când, teoretic, asigură organismului o cerere adecvată pentru acest element.
Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă asupra modului în care fierul este spălat din organism și cum să îl preveniți pentru a evita deficiențele, care pot fi foarte periculoase pentru sănătatea corpului uman. Din acest motiv, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care organismul scapă de fier și în ce cazuri nu va absorbi acest element valoros.
Cum scapă organismul de fier?
Fierul este componenta de bază a hemoglobinei, astfel încât deficiența acestuia poate duce la așa-numita anemie (adică anemie). Această boală ar trebui considerată foarte periculoasă și poate duce la consecințe și mai grave asupra sănătății.
Acest lucru se datorează faptului că, datorită hemoglobinei, organismul furnizează oxigen din plămâni către alte celule situate în tot corpul. Cantitățile insuficiente de fier din dietă pot provoca nereguli în transportul acestuia. Toate acestea îl fac un element esențial al cărui nivel merită pur și simplu îngrijit. Dar ce poate opri asta? Ce determină organismul să scurgă excesiv de fier sau să nu-l poată absorbi?
- Alimentație prost echilibrată – mai ales persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană ar trebui să acorde atenție nivelului de fier din alimentația lor. Acest lucru se datorează faptului că alimentele cele mai bogate în fier sunt în mare parte produse de origine animală (în special carnea). În cazul veganilor sau vegetarienilor, merită să consumați o cantitate adecvată de fructe dulci (de exemplu, afine, prune, struguri, mere).
- Boli intestinale – acestea includ tot felul de boli cronice ale sistemului digestiv (de exemplu, intestine permeabile), dar și diareea frecventă sau inflamația acestui sistem.
- Cafeaua și ceaiul – aceste băuturi conțin substanțe care interferează cu absorbția fierului de către organism. Cu cât băutura este mai intensă, cu atât efectele sale sunt mai dăunătoare în acest sens. Cu toate acestea, merită să ne amintim că timpul de consum este important. Consumul de cafea și ceai la intervale adecvate între mese nu va interfera cu absorbția fierului.
- Alcoolul – are un efect negativ asupra întregului organism și are proprietăți devastatoare. De asemenea, afectează negativ absorbția fierului, așa că acesta este un alt argument împotriva consumului acestuia (cel puțin frecvent sau în cantități mari).
Cu toate acestea, merită să ne amintim că, dacă există probleme cu absorbția fierului de către organism, efectele variabilelor individuale ar trebui limitate cât mai mult posibil. Următorul pas este alegerea unui supliment alimentar adecvat care să compenseze deficitul de fier.
Cum să îmbunătățești absorbția fierului de către organism?
Desigur, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să limitezi influența factorilor care împiedică absorbția acestuia. Cu toate acestea, merită să vă asigurați că furnizați și alți nutrienți valoroși care pot susține efectiv absorbția fierului. Ce substanțe, compuși și produse sunt incluse?
- Vitamina C;
- Ceapă și usturoi;
- Sulful (apare, printre altele, în produsele bogate în proteine);
- Fructe foarte dulci (pere, mere, prune etc.).
Acestea sunt modalitățile de bază de a crește capacitatea organismului de a absorbi fierul. O altă modalitate poate fi suplimentele alimentare adecvate, atât bogate în fier, dar care conțin, de exemplu, vitamina C.