Sănătate și frumusețe

Ce vitamine ar trebui să suplimentezi?

Există multe tipuri diferite de produse vitaminice disponibile pe piață, care sunt concepute pentru a oferi organismului nutrienți valoroși necesari pentru buna funcționare a corpului uman. Datorită numărului mare de variante diferite, uneori este dificil să știi care este cel mai bine să alegi. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă asupra vitaminelor care merită suplimentate, deoarece deficiențele lor sunt cele mai frecvente.

Regina deficiențelor – vitamina D

Alegerea absolut de bază ar trebui să fie întotdeauna vitamina D. Este de mare importanță în corpul uman, dar marea majoritate a populației suferă de deficiența acesteia. Acest lucru se datorează unei diete incorecte și faptului că nu este prezent în cantități atât de mari în alimente. Principala sursă de vitamina D este lumina soarelui, care, printre altele, în Polonia, suplimentarea cu vitamina D este destul de populară.

Acest lucru se datorează latitudinii geografice și stilului de viață. Toamna și iarna este puțin soare, iar uneori se întâmplă ca în orele în care soarele este prezent, oamenii să petreacă la serviciu în fața computerului. Primavara si in perioada sarbatorilor insa, cea mai mare parte a timpului este petrecut in interior, ceea ce inseamna ca expunerea intregului corp (care este si importanta) la radiatia solara este scurta si insuficienta. Toate acestea înseamnă că în marea majoritate a cazurilor există deficiențe de vitamina D și medicii pur și simplu recomandă suplimentarea.

Cu toate acestea, merită să ne amintim să luați un supliment cu doza adecvată de vitamina D dintr-o sursă dovedită. În acest fel, evitați să luați, de exemplu, un placebo și oferiți organismului vitamina D reală.

Ce alte vitamine merită suplimentate?

Cel mai adesea, datorită proprietăților sale imunitare, se recomandă suplimentarea vitaminei C. Este prescrisă adesea pentru răceli, gripă etc. De asemenea, merită subliniat faptul că vitamina C facilitează procesele legate de absorbția fierului. Acest lucru face ca merită monitorizarea nivelului de vitamina C din organism și, dacă apar deficiențe, completarea acestora cu dietă și suplimente adecvate. Ce alte vitamine merită să ții cont?

  • Vitamina A (retinol) – cele mai bune efecte de suplimentare pot fi obținute dacă este furnizată cu beta-caroten. Interesant, vitamina A aparține grupului de vitamine care sunt solubile în grăsimi, iar măsura în care organismul va folosi vitamina A din aport (de exemplu, într-un supliment) depinde, printre altele, de: asupra cantității de grăsime care trebuie furnizată pentru a o dizolva.
  • Vitamina E – aparține și vitaminelor ADEK, care sunt solubile în grăsimi. Interesant este că vitamina E este considerată în prezent a fi substanța responsabilă cu eliminarea radicalilor liberi din corpul uman.
  • Vitamina B – sau mai bine zis vitaminele B, sunt solubile în apă, iar acțiunea lor colectivă este responsabilă de multe procese importante din corpul uman. Datorită solubilității lor în apă și excreției lor din organism în timpul, de exemplu, a exercițiilor fizice (împreună cu transpirația), suplimentarea lor este recomandată pe tot parcursul anului – în fiecare zi.

Cu toate acestea, merită să ne amintim că deficiențele de vitamine în unele cazuri pot fi la fel de dăunătoare ca și excesele lor în organism. Acesta este motivul pentru care este întotdeauna cel mai bine să consultați un medic sau un dietetician înainte de a începe suplimentarea, sau cel puțin să efectuați teste adecvate pentru prezența vitaminelor individuale în organism.

S-ar putea să-ți placă și...