Sănătate și frumusețe

Care sunt tipurile de vitamina D și există vreo diferență?

Suplimentarea cu vitamina D este recomandată pe scară largă din cauza dificultăților de a furniza cantități adecvate prin alimente, precum și a locației generale a Poloniei. Vitamina D este produsă în principal de lumina soarelui și de expunerea întregului organism la acțiunea sa, iar din cauza locației geografice și a stilului de viață, nu este posibil să se producă vitamina D în cantitățile recomandate pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, este posibil să observați că există mai multe tipuri de vitamina D, așa că merită să aflați dacă există vreo diferență între ele?

Care sunt tipurile de vitamina D?

Vitamina D din suplimentele alimentare este disponibilă în multe forme și, în mod interesant, poate conține adesea diverse tipuri de uleiuri etc. Nu trebuie să vă fie frică de ele, iar prezența lor rezultă din faptul că vitamina D este solubilă în grăsimi, deci este un tratament care are ca scop îmbunătățirea absorbției vitaminei D. Cu toate acestea, cel mai important lucru este că putem întâlni:

  • Vitamina D2 (ergocalciferol) – are cel mai mare impact asupra sistemului osos uman, deoarece se estimează că reduce riscul de fracturi cu aproape 40%. Este responsabil pentru formarea oaselor și a dinților la copii, responsabil de densitatea și mineralizarea acestora etc.
  • Vitamina D3 (colecalciferol) – acest tip de vitamina D afecteaza si sistemul osos prin influentarea pozitiva a metabolismului fosforului si calciului. Are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, coordonării neuromusculare, sistemului nervos și metabolic etc.

Deci ce vitamina D ar trebui să alegi? Interesant este că ambele vitamine D au proprietăți similare și afectează multe procese care au loc în corpul uman. Deci alegerea este mai mult cosmetică decât fundamentală. De asemenea, este de remarcat faptul că suplimentarea cu vitamina D3 este mai populară în Europa, în timp ce în America de Nord, vitamina D2 este mult mai populară. Cu toate acestea, atunci când alegeți tipul de vitamina D în mod direct, merită întotdeauna să consultați un medic care va selecta cel mai potrivit supliment alimentar pe baza multor variabile diferite.

Ce doză de vitamina D ar trebui să alegeți?

Cel mai bine este întotdeauna să alegeți doza de vitamina D în consultare cu medicul dumneavoastră, care va lua în considerare, printre altele: nivelul actual de vitamine, vârsta, anotimpul, dieta, stilul de viață etc. Toate acestea vor afecta doza pe care ar trebui să o luați și vor fi cea mai potrivită pentru sănătatea organismului dumneavoastră. Cu toate acestea, există „game” populare de unități de vitamina D care prezintă doza medie recomandată, de exemplu, în funcție de vârstă. Astfel puteți distinge:

  • Sugari și nou-născuți – 400/600 UI/zi,
  • Copii (de la 1 la 10 ani) – 600/1000 UI/zi,
  • Adolescență, adolescenți (11-18 ani) – 800/2000 UI/zi,
  • Adulti (19-65 ani) – 800/2000 UI/zi,
  • Seniori până la 75 de ani – 800/2000 UI/zi,
  • Seniori peste 75 de ani – 2000/4000 UI/zi.

Interesant este că și alte doze într-o anumită perioadă vor fi recomandate în funcție de tenul tău, de boli precum obezitatea sau pentru femei în timpul sarcinii și alăptării. Mai mult, intervalele de doze recomandate variază foarte mult, ceea ce arată doar că merită întotdeauna să consultați suplimentarea cu un medic.

Mai mult, in cazul vitaminei D si a tot felul de alte suplimente alimentare si nutrienti, sursa acestora este foarte importanta. Ar trebui să alegeți întotdeauna companii și mărci dovedite și să cumpărați produse din distribuția oficială. Există multe tipuri diferite de preparate, așa că fiecare va găsi ceva pentru sine.

S-ar putea să-ți placă și...